Vad är detta, undrar ni? En recension av Starbucks, den världsomspännande cafékedjan, konkurrent till Espresso House, synonymt med kaffe i pappmuggar? Vad gör en sådan på denna hemsida, som specialiserar sig på små, mysiga caféer, och fryner på näsan åt snabbkaffe- och Caffe Latte-stuket?

Malmö central, Starbucks

Ja, det kan man ju undra. Utan tips och lite tjat från en god vän hade detta café kanske inte lyckats nästla sig in här, med våra stränga krav. Men man måste vara öppen för allt, sägs det, och det kan sägas direkt att besöket här faktiskt gav mersmak, och var en mycket positiv upplevelse. Pappmuggarna fanns där, men även vanligt porslin, vilket vi är väldigt tacksamma för.

En varm fredagseftermiddag mitt i sommaren och semestern fick jag skjuts hit, antagligen för att säkerställa att detta besök äntligen skulle bli av. Och det var ju för väl! Miljön är fantastisk, man har helt enkelt övertagit de lokaler som Centralens restaurang tidigare hade i Malmö Central. Denna byggnad uppfördes 1856, och det är nästan att miljön fortfarande känns lika gammal (en liten överdrift kanske). Starbucks öppnade sin tredje filial i Sverige här i februari 2012, och jag har ingen aning om hur populärt det har blivit. Inte speciellt välbesökt denna eftermiddag dock, hoppas det är välbefolkat på andra tider.

Något som förvånade var dock att man skrevs upp på en lista med sitt namn vid beställningen. Vad var detta? För man statistik över alla som köper cappuccino? I så fall, varför? För man statistik över alla besökare, är det en konspiration att ta över världen? Förmodligen inte. Lite efterforskningar (typ att råka nämna detta för en son, som har rutin från asiatiska Starbucks) ger vid handen att namnet kan användas för att märka den pappmugg, som jag alltså inte behövde använda. Problem löst.

Här kan man sitta länge och bara njuta av atmosfären, som sitter i väggarna. De gamla skinnmöblerna är helt underbara, och inbjuder till långa trevliga sittningar. Man undrar om inredningen i de andra Starbuckscafeerna i Sverige är lika fashionabel; det verkar inte speciellt troligt. Det medges att vackrare skinnmöblemang har skådats, men trots allt. (just nu glömmer vi att detta att använda skinn i tid och otid ofta är fullständigt onödigt, vi är medvetna om det)

Det som också imponerar är faktiskt utbudet av kakor, mycket bättre än jag hade väntat mig, bl.a. den vackraste och högsta morotskaka jag har sett. Som ett konstverk. (Den kan skymtas på bilden)

Morotskaka modell vacker, underst

En aning om hur mysigt det kan vara på Starbucks kan vi få om vi tittar på denna bild:

Flott

En bild på dagens fika: läcker cheesecake med den största cappuccino jag har sett: (35 kr för cappuccinon är inte mycket, med tanke på hur stor den var. 49 kr för en white chocolate raspberry är väl ganska mycket, men väl värt det. Mycket god.)

Större än den ser ut

Allt som allt: En positiv upplevelse, ett cafe, som bl.a. tack vare miljön är väl värt flera besök, även om det tyvärr ändå är lite för modernt för att få riktigt höga betyg. Personligheten saknas trots allt.

Recension:

Kaffe: 4

Porslin: 3

Miljö: 4 (för möblemanget)

Personal: 3 (ganska anonyma)

Bakverk: 4 (en positiv överraskning)

TOTALBETYG: 18