Ett nytt besök på Marias café vid stora torget i Ystad kändes inte helt fel denna halvdystra onsdagseftermiddag, då vädret kämpade för att åtminstone till en viss del se ut som en sommardag. Det lyckades väl inte helt, om man säger så. Regnet slapp jag åtminstone.

Trevlig exteriör

Vid mitt förra besök i juni 2008 var vädret dock ännu sämre, så vem är jag att klaga. Detta café är sig väldigt likt, även om utbudet kanske har förbättrats något. När jag frågade vad som rekommenderades till kaffet fick jag flera bra tips på lite ovanliga bakelser, bl.a. den som jag fastnade för, en bakelse med mandelmassa.

En speciell bakelse?

Den stora fördelen med detta café och konditori måste ändå vara äktheten, ett gammalt ärevördigt konditori, med inredning, som är blygsam, men ändå precis så som den ska vara. Ett ställe där man gärna sitter med en kopp kaffe, helt enkelt. Just idag stod också en väldigt tjänstvillig och service-minded man bakom disken (tyvärr ingen bild på honom, kändes lite påfluget), och han var en stor behållning. Mycket vänlig, förklarade allt om bakverken, och dessutom lovades jag en ny bakelse om jag inte var nöjd. Hur ofta händer det? Antagligen berodde det på min nyfikenhet på och tveksamhet över kakutbudet, men ändå väldigt generöst sagt. Hade jag varit av en snålare natur hade jag kanske tagit honom på orden, men man vill ju inte ljuga. Bakelsen var faktiskt läcker. Annars lockade också den (förmodligen berömda) Maria-semlan, en variant av fastlagsbulle, fast för sommarbruk, gissar jag. Det får bli en annan gång. Man vill ju inte frossa, och dessutom har jag blivit tillsagd av en mycket god vän att inte äta för mycket kakor, så då får det bli så.

En reviderad version av rankingen är kanske på sin plats:

Kaffe: 4

Porslin: 4

Miljö: 4

Personal: 5

Bakverk: 4

TOTALBETYG: 21