Konditori och café Lundagård, Kyrkogatan 17, Lund

Ibland måste man inse att det är dumt att gå över ån efter vatten (även om vattnet kan vara förorenat). Konditori och café Lundagård i Lund är en klassiker, men har de senaste åren trampat i bakvatten. Jag kommer ihåg för några år sedan, vid ett av mina sällsynta besök, att det tog en fruktansvärd tid att få sitt kaffe. Dessutom var det inte speciellt gott (tänk om det inte ens var Zoegas; man ryser!). En allmänt avdankad känsla insmög sig tyvärr också. Nu har jag förstått att man har haft problem ända sedan stället bytte ägare 2003, men den tiden är förbi! Gudskelov har vi fått nya ägare som verkar förstå hur ett café ska se ut. Dessutom är kakutbudet mångfacetterat och priserna facila, förvånansvärt låga faktiskt, om man jämför med andra ställen i centrala Lund eller Malmö.

CAFÉ LUNDAGÅRD ÄR TILLBAKA!!! (Yeaaahhh!!!)

Annars har detta konditori funnits på samma plats sedan 1913. En Collbring var ägare mellan 1946 och 2003. Att detta ställe skulle ha varit ett typiskt akademikercafé stämmer kanske inte, men atmosfären finns åtminstone.

Problemen de senaste åren har kanske inte bara berott på ekonomin, vad vet jag, men precis som många andra affärslokaler i centrala Lund så kan man gissa att hyran här är löjligt hög. (J-a von Ankor!) Alltså måste vi nu alla hjälpas åt att hålla detta café vid liv; det skulle vara sorgligt annars.

Inte så pjåkigt

Inte så pjåkigt

Se bara på bilden här intill! Den absolut största budapestbakelse jag har ätit i Skåne, och priset var inte mycket att klaga på. Dessutom perfekt, precis som kanelbullen för bara 13 spänn. Miljön är underbar; som sagt sitter atmosfären i väggarna (där förresten även de gamla klassiska Lundabilderna till min glädje finns kvar), och rent och fint är det givetvis.
Uteservering är tyvärr omöjlig, beläget alldeles intill bilvägen som det är, men utsikten är annars inte så pjåkig, med universitetshuset och Lundagårdsparken mitt emot.
Ett annat plus är tidningarna, som finns för oss gäster att bläddra i. Det är onekligen mer inbjudande att känna att här kan man sitta och dega ett bra tag utan att någon klagar.
Lite synd bara att man inte har sitt eget Lundagårdsporslin. Har jag fel, eller fanns det förut en kaffekopp med Lundagårds namn på?
Priser:
Kaffe: 22 kr (med påtår givetvis)
Kanelbulle: 13 kr (utsökt)
Budapestbakelse: 28 kr (underbar)

Recension:

Kaffe: 4

Porslin: 4

Miljö: 5

Personal: 5

Bakverk: 5

TOTALBETYG: 23