Långt från all ära och redlighet (nåja) hittar man Kafé Kagan, någonstans mellan Vallarum och Degeberga, hyfsat nära Önneköp. Utan tips från vänner hade man knappast hittat hit, måste erkännas. Man ser inte dagligen reklam för detta ställe på TV eller i dagspressen. Men vilket ställe! Det måste bara upplevas. Ni som inte har varit här, åk hit! Öppet även på vintern.

Utsida

Utsida

IMG_1060

Innergård

 

 

Varför är det då så fantastiskt just här, och varför får detta café så höga betyg? Originalitetet, charm, personlighet, från ägarnas alldeles speciella framtoning, via den antika inredningen, ankorna, hönsen, katterna, de delikata kakorna, det utsökta nylagade kaffet (Sultan) till den alldeles charmanta idén med en resa tillbaka i tiden. Här hittar man mycket från min egen barndom, och t.o.m. mina föräldrars barndom. Tänk att kunna köpa en original Tetra Pack-förpackning, som de såg ut från början (tetraedrar), bara en sån sak.

Bara det faktum att Sultankaffet mals efter beställning, och lagas speciellt för varje besök, är ju ett tecken på klass. Inga löjliga kaffekannor, som står och samlar garvsyra här inte! Och porslinet, gammaldags och härligt, inga hemska muggar här.

Det vore oss fjärran att påstå att även ägaren (se bild) skulle vara antik, men han gör sitt bästa för att passa in i idyllen, och humorn kan man inte klaga på.
IMG_1059IMG_1062BETYG:
Kaffe: 5

Porslin: 5

Kakor: 3

Miljö: 5

Personal: 6 (ja vi är medvetna om att detta inte är möjligt, men som Hasse Alfredson en gång sa: Vafan ska man göra?)

Och ja, det känns helt fel att sätta en 3:a  i betyg på kakorna, som alla var hur goda som helst, men detta är en hård jury, och jämförelser måste tyvärr göras med delikatesser i form av allehanda läckra bakelser, som finns i caféer, som är förknippade med konditorier. Men som sagt, allt var hur gott som helst, speciellt den Makalösa! Och tänk, man har radiokaka! Hur ofta ser man det?

Och hur ofta ser man den speciella läskeblasken, som finns här?IMG_1063IMG_1064