28 juli 2012, Lilla Ro, Skälderviken

No comments »

Inkommande recension på väg. Håll ut!

27 juli 2012, Starbucks, Centralstationen, Malmö

No comments »

Vad är detta, undrar ni? En recension av Starbucks, den världsomspännande cafékedjan, konkurrent till Espresso House, synonymt med kaffe i pappmuggar? Vad gör en sådan på denna hemsida, som specialiserar sig på små, mysiga caféer, och fryner på näsan åt snabbkaffe- och Caffe Latte-stuket?

Malmö central, Starbucks

Ja, det kan man ju undra. Utan tips och lite tjat från en god vän hade detta café kanske inte lyckats nästla sig in här, med våra stränga krav. Men man måste vara öppen för allt, sägs det, och det kan sägas direkt att besöket här faktiskt gav mersmak, och var en mycket positiv upplevelse. Pappmuggarna fanns där, men även vanligt porslin, vilket vi är väldigt tacksamma för.

En varm fredagseftermiddag mitt i sommaren och semestern fick jag skjuts hit, antagligen för att säkerställa att detta besök äntligen skulle bli av. Och det var ju för väl! Miljön är fantastisk, man har helt enkelt övertagit de lokaler som Centralens restaurang tidigare hade i Malmö Central. Denna byggnad uppfördes 1856, och det är nästan att miljön fortfarande känns lika gammal (en liten överdrift kanske). Starbucks öppnade sin tredje filial i Sverige här i februari 2012, och jag har ingen aning om hur populärt det har blivit. Inte speciellt välbesökt denna eftermiddag dock, hoppas det är välbefolkat på andra tider.

Något som förvånade var dock att man skrevs upp på en lista med sitt namn vid beställningen. Vad var detta? För man statistik över alla som köper cappuccino? I så fall, varför? För man statistik över alla besökare, är det en konspiration att ta över världen? Förmodligen inte. Lite efterforskningar (typ att råka nämna detta för en son, som har rutin från asiatiska Starbucks) ger vid handen att namnet kan användas för att märka den pappmugg, som jag alltså inte behövde använda. Problem löst.

Här kan man sitta länge och bara njuta av atmosfären, som sitter i väggarna. De gamla skinnmöblerna är helt underbara, och inbjuder till långa trevliga sittningar. Man undrar om inredningen i de andra Starbuckscafeerna i Sverige är lika fashionabel; det verkar inte speciellt troligt. Det medges att vackrare skinnmöblemang har skådats, men trots allt. (just nu glömmer vi att detta att använda skinn i tid och otid ofta är fullständigt onödigt, vi är medvetna om det)

Det som också imponerar är faktiskt utbudet av kakor, mycket bättre än jag hade väntat mig, bl.a. den vackraste och högsta morotskaka jag har sett. Som ett konstverk. (Den kan skymtas på bilden)

Morotskaka modell vacker, underst

En aning om hur mysigt det kan vara på Starbucks kan vi få om vi tittar på denna bild:

Flott

En bild på dagens fika: läcker cheesecake med den största cappuccino jag har sett: (35 kr för cappuccinon är inte mycket, med tanke på hur stor den var. 49 kr för en white chocolate raspberry är väl ganska mycket, men väl värt det. Mycket god.)

Större än den ser ut

Allt som allt: En positiv upplevelse, ett cafe, som bl.a. tack vare miljön är väl värt flera besök, även om det tyvärr ändå är lite för modernt för att få riktigt höga betyg. Personligheten saknas trots allt.

Recension:

Kaffe: 4

Porslin: 3

Miljö: 4 (för möblemanget)

Personal: 3 (ganska anonyma)

Bakverk: 4 (en positiv överraskning)

TOTALBETYG: 18

18 juli 2012, Cafe Annorledes, S.Storgatan 15, Helsingborg

No comments »

Ett genuint café

Vilket underbart namn på ett café, och så passande. Detta café, som ligger mitt i centrum av min favoritstad Helsingborg, har funnits i 18 år, och drivs fortfarande av samma ägare. Det är verkligen annorlunda, och har en alldeles egen atmosfär, skapad inte minst av alla prylar från förr i tiden. Biografstolar från 1900-talets början, gamla dockor, askar av allehanda slag från tidigt 1900-tal, helt enkelt massor av allehanda krimskrams, allt detta bidrar till den speciella stämningen här. Det känns också väldigt avspänt här, och på något konstigt sätt känner man sig hemma här, och man skulle utan problem kunna sitta här och njuta i många timmar, och smaka på den genuina atmosfären.

Ett alldeles eget kakutbud har man också här, inte världens största, det medges, men även det är personligt. Trots allt är detta inget konditori. Ett litet smakprov:

Scones med lemon curd, 24 kr

Snickerskaka, 16 kr.

Konjaksindränkt chokladbakelse, 22 kr

Vinbärskaka med maräng, 28 kr

Ananaspaj med grädde, som lär vara en riktig höjdare, 34 kr

Kaffe med påtår  kostar förresten bara 20 kr, ett lågt pris jämfört med många andra cafeer.

Vinbär med maräng

Ovanligt eller hur

Det krävs en del bilder för att man ska förstå det speciella med detta café:

Biografstolar

Dator får medtagas

Diverse

Nu till recensionen:

Kaffe: 4

Porslin: 3

Miljö: 5 (för personligheten)

Personal: 5

Bakverk: 4 (för originaliteten)

TOTALBETYG: 21

Detta café är ett måste att besöka om man råkar befinna sig i Helsingborg.

5 juli 2012, Vismarlövs Väv- och Bagarstuga, Klågerup

No comments »

Anspråkslös fasad

Efter en dryg timmes härlig cykeltur från Lund anländer jag till Bagarstugan i Kävlinge, ett ställe som bara har funnits i två år, och fortfarande håller på att utvecklas. När man träder in genom huvuddörren kommer man in i en helt annan värld. En storstuga möblerad i gammal stil, med kristallkronor i taket och mycket personlighet. Och dofterna! Finns det något bättre än dofterna i en lokal fylld med allehanda bakverk. Och dessa skämdes verkligen inte för sig. Läckra kakor, varav jag tyvärr bara kunde smaka en bråkdel, trots fördelen av en kakbuffé för bara 65 kr. Min blygsamhet (och tanken på min mages protester mot att bli alltför omfångsrik) förbjöd mig att smaka alla sorter, men alla såg faktiskt intressanta ut. Det fick stanna vid en vaniljdröm (luftig som en dröm), en bit vetelängd och två bitar tuppkaka. Den sistnämnda var helt enkelt för god för att inte återvända till, och en ny bekantskap för undertecknad. (för er som inte vet kan jag förklara att den kan beskrivas som en ljus kladdekaka) Här kan man verkligen sitta länge och trivas.

Förutom de läckra kakorna finns det mycket annat att köpa här, tomater, marmelad, honung, bröd, glass och den skånska specialaren spättekaka, som även den tillverkas på gården. Honungen produceras förresten också av egna bin. Kort sagt: Man har många bisysslor på detta ställe.

Allt möjligt

Och som inte detta vore nog så överraskar man dessutom med en helt fantastisk uteservering, ett trädgårdscafé, som befinner sig på det överkomliga gångavståndet 100 meter. Om man inte är rädd för bin och ankor och andra faror, som lurar i naturen, så är detta en härlig oas att besöka och ta med sig sitt fika till. En fantastisk idé. Titta här:

Vilda djur

Dammutsikt

Och nu till det viktiga: Recensionen:

(jag har här varit snäll och bedömt porslinet efter det porslin som finns i massor här, men som inte fanns framme just i dag. Därav brist på bild)

Kaffe: 4

Porslin: 4

Miljö: 5 (tack vare trädgårdsdelen)

Personal: 5

Bakverk: 4

TOTALBETYG: 22