28 juni, Park café, Trollebergs gård, Värpinge, Lund

No comments »

Enkel tillbyggnad

Jag säger bara en sak: Vilken fantastisk idé! Ett café, som är både i stan, på landet, och på vägen till badet. Lysande.

Detta hoppas jag blir en succé, och att Lundaborna kommer att vallfärda hit så småningom. Jag har mina farhågor, eftersom det inte är så lätt att hitta hit om man inte är cyklist. Bilister råkar knappast köra förbi här i någon större omfattning, det krävs nog en rejäl marknadsföring för att få folk att hitta denna plats. Idén att handla en billig matsäck här på vägen till badet (om vi nu antar att man någon gång denna sommar kan förvänta sig ett gammalt hederligt badväder) är ju annars väldigt bra.

Utbudet är förvisso ganska sparsamt, men man gör jättegoda toast, och det är billigt. Kakutbudet är begränsat, pajer är den stora grejen, och de är inte alls så dumma, även matpajer finns.

Enkelt men gott

Skogsfika

Miljön kan man inte klaga på, det känns som att sitta i en skog och fika, och hit kommer vi gärna tillbaka.

Recension:

Kaffe: 3

Porslin: 1 (pappmugg)

Miljö: 4

Personal: 4

Bakverk: 3

TOTALBETYG: 15

27 juni, Marias café och conditori, Stortorget 15, Ystad

No comments »

Ett nytt besök på Marias café vid stora torget i Ystad kändes inte helt fel denna halvdystra onsdagseftermiddag, då vädret kämpade för att åtminstone till en viss del se ut som en sommardag. Det lyckades väl inte helt, om man säger så. Regnet slapp jag åtminstone.

Trevlig exteriör

Vid mitt förra besök i juni 2008 var vädret dock ännu sämre, så vem är jag att klaga. Detta café är sig väldigt likt, även om utbudet kanske har förbättrats något. När jag frågade vad som rekommenderades till kaffet fick jag flera bra tips på lite ovanliga bakelser, bl.a. den som jag fastnade för, en bakelse med mandelmassa.

En speciell bakelse?

Den stora fördelen med detta café och konditori måste ändå vara äktheten, ett gammalt ärevördigt konditori, med inredning, som är blygsam, men ändå precis så som den ska vara. Ett ställe där man gärna sitter med en kopp kaffe, helt enkelt. Just idag stod också en väldigt tjänstvillig och service-minded man bakom disken (tyvärr ingen bild på honom, kändes lite påfluget), och han var en stor behållning. Mycket vänlig, förklarade allt om bakverken, och dessutom lovades jag en ny bakelse om jag inte var nöjd. Hur ofta händer det? Antagligen berodde det på min nyfikenhet på och tveksamhet över kakutbudet, men ändå väldigt generöst sagt. Hade jag varit av en snålare natur hade jag kanske tagit honom på orden, men man vill ju inte ljuga. Bakelsen var faktiskt läcker. Annars lockade också den (förmodligen berömda) Maria-semlan, en variant av fastlagsbulle, fast för sommarbruk, gissar jag. Det får bli en annan gång. Man vill ju inte frossa, och dessutom har jag blivit tillsagd av en mycket god vän att inte äta för mycket kakor, så då får det bli så.

En reviderad version av rankingen är kanske på sin plats:

Kaffe: 4

Porslin: 4

Miljö: 4

Personal: 5

Bakverk: 4

TOTALBETYG: 21