Nybakat (som vi vill kalla det). (Se även inlägg från 08-08-02)

Årets första ”riktiga” cafébesök (lite sent, jag vet) var en gammal goding, som nu ska bedömas ordentligt. Mitt i Löddeköpinge finns ett gammalt hus med anor från tidigt 1800-tal, och framför allt med en väldigt gammal stenugn. Här finns också ett litet café, nu även vinterinrett för hugade cafeamörer.

Vill man cykla hit från Lund (vilket man t.ex. vill om man bor i Lund) kan man förslagsvis cykla mot Bjärred, svänga av mot Flädie, och sedan sikta på Löddeköpinge. Inte alls så långt, om nu någon trodde det.

Det går knappast att missa detta fik, centralt som det ligger i Löddeköpinge, som ju inte heller är det största av samhällen. Ett konditori med caféplatser kan man väl kalla det för, med anor från 1840. Fortfarande används stenugnen.

Nu även inrett för vintergäster

Om man kommer en härlig sommardag som idag så sitter man givetvis utomhus, på baksidan, i en helt vanlig trädgård, väldigt hemtrevligt. Sedan mitt förra besök har man dock, vilket jag noterar med tillfredsställdhet, inrett ett litet mysigt rum, vilket ju inte är helt fel, om man vill rubriceras café.

Nu till det viktiga: Utbudet. Ganska begränsat, men det som finns verkar vara av hög kvalitet. Den godaste muffins jag har smakat någon gång fanns t.ex. här (se bild). En stor muffins, som måste vara en lokal specialitet, fylld med sylt och himmelsk glasyr, föll mig precis i smaken. En sådan delikatess är värd att cykla en hel del mil för, det lovar jag. Jag får försöka lägga in ett besök här i mitt höstschema, om jag kan vänta så länge.

Värt att notera är annars att man även här har gått över till kaffe på termos. (hmmmfff!!! tänker ni kanske. Termos!) Jag insisterar på att detta trots allt (och man kan ju inte begära av en stressad expedit att hon/han ska fixa nylagat Zoegas till varje kaffegäst) är mycket bättre än de fik, som har kaffekannorna på värmeplatta timme in och timme ut. (hmmmfff!  tänker jag) Kaffe klarar sig utan problem några timmar i termos.

Att jag inte har smakat det stenugnsbakade brödet kan man kanske tycka är en skandal, men det ingår oftast inte i en cafébesökares vardag, säger jag då.

Allt som allt ett litet trevligt café, som ändå inte kan få en 5:a för bakverk (lite begränsat). Humana priser: 58 spänn för kaffe, wienerbröd och himmelskt muffins.

Recension:

Kaffe: 4

Porslin: 4

Miljö: 4

Personal: 4

Bakverk: 4

TOTALBETYG: 20

Gamla anor

Läckra muffins