Konditori och Café Ambrosia, S. Förstadsgatan 62, Malmö

En regnig och blåsig lördag i början av hösten blev jag dumpad mitt i Malmö, nära ett nytipsat café, som antagligen har gamla anor i Malmö. Malmöbo som jag inte är, så har jag ingen direkt aning. Den nuvarande ägaren lär dock ha ungefär 30 år på nacken här. Ambrosia är tydligen en del av en kedja av affärer i Malmötrakten.

Mitt i Malmö, nära Triangeln

När jag kom redan vid 11-tiden hade tydligen folk inte börjat tycka att det var dags för fikapaus; med andra ord ganska lite besökare. Å andra sidan är ju detta ett konditori, och många kommer  så klart in bara för att köpa med sig kakor hem. När jag gick var det dock tämligen välbesökt. Man har öppet även på söndagar; en klar fördel.

Det kan sägas direkt: Ambrosia får ett mycket högt betyg, framför allt för sina goda bakverk, och också för att det är förhållandevis billigt. Jag fick kaffe, en dansk wienersnäcka och en noisettebiskvi för bara 47 spänn, helt OK. Svårt var det dessutom att välja bland dessa läckra kakor, bakelser och tårtor. Man har ingen direkt specialitet, ambrosiakakan är knappast döpt efter konditoriet, men idag blev jag rekommenderad noisettebiskvin, som verkligen var delikat, och dessutom bara kostade 12 kr. Wienersnäckan var också underbar, anti-torr, precis i min smak.

Kaffet var dessutom helt perfekt för min smak. Kanske för mesigt för de vildhjärnor, som lagar kaffe efter den simpla principen ”Ett mått kaffepulver per kopp”, oavsett hur mycket kaffe som tillagas. Detta är ingen linjär kurva, förhållandet mellan vatten och kaffe! För att inte tala om de ”hedningar” som lagar kaffe enligt principen ”hälla pulver direkt frå paketet tills det ser lagom ut” (rys!) Jag lovar (om man använder Zoegas vill säga), det blir alltid för mycket.

Läckra kakor

Gammal genuin miljö

Recension:

Kaffe: 4

Porslin: 4

Miljö: 4

Personal: 5

Bakverk: 5

TOTALBETYG: 22