28 juni, Mossby kaffestuga, Mossbystrand

No comments »

Gott om bord

Gott om bord

Stiligt eller hur?

Stiligt eller hur?

Ungefär en mil väster om Ystad finns en relativt okänd (?) kaffestuga alldeles vid stora vägen längs med kusten. Att köra förbi den efter en dag på stranden är inget jag rekommenderar, om ni förstår mig rätt. Jag menar alltså att man måste stanna här och njuta av en underbar fikastund. Tydligen är det många som har förstått detta, eftersom det finns ett stort antal bord både ute och inne. Här är öppet både sommar och vinter, utom i januari och februari.

Man gör skäl för namnet kaffestuga; kaffet lagas och serveras i en speciell kanna, ett stort antal småkakor finns att välja på, och stommen är dessutom en gammal vitkalkad skånelänga. Kakorna är delikata, speciellt det underbart söta, smöriga och luftiga wienerbrödet (wienersnäcka?) och den läckra äppelkakan. Att betala 62 kr för en kakbuffé inkl. kaffe ger verkligen valuta för pengarna. Kaffet var också superbt. All heder åt denna kaffestuga!

Delikat, på min ära.

Delikat, på min ära.

Räkmacka de luxe

Räkmacka de luxe

 

Räksmörgås (mycket god) kostade 59 kr

Enbart kaffe 25 kr

Sillsmörgås 50 kr.

Recension:

Kaffe: 5

Porslin: 4

Miljö: 5

Personal: 5

Bakverk: 4

TOTALBETYG: 23

27 juni, Södra Rörum

No comments »

Trädgårdscaféet mitt i Södra Rörum, 1 mil öster om Höör.

Lördag och söndag alltså!

Lördag och söndag alltså!

Myskanka, expert på mördarsniglar

Myskanka, expert på mördarsniglar

 Efter ett till synes oändligt antal uppförsbackar (och ett mindre antal nerförsdito) kom jag till slut fram till S Rörum, en liten håla mitt i Skåne. ”Håla” låter kanske inte så bra, men jag menar faktiskt inget illa. Jag känner många hålor som är helt OK, etc etc etc…

I alla fall, cykelturen genom skogen lämnade mycket övrigt att önska, åtminstone när det gäller underbara naturupplevelser. Även om skogen är fin att titta på, i små mängder, så är jag ganska glad att komma ut ur den och kunna andas igen. (jag vet att jag säkert får en massa friluftsmänniskor att se rött med ett sådant påstående, men det får jag väl ta. It´s a free world! (nåja, kanske inte helt, men man kan ju låtsas))

Lön för mödan får man verkligen när man har kommit fram till det underbara, pittoreska Trädgårdscaféet, som öppnade sommaren 2008, och har öppet lördag och söndag under sommaren, kl. 11-19. Missa inte detta om ni har vägarna förbi Södra Rörum (kanske inte ofta, men ändå!). Det är i och för sig värt besväret att ta sig hit även om man inte har vägarna förbi, när jag tänker närmare efter. Ankorna vandrar förnöjsamt omkring (myskankor, närmare bestämt, specialister på mördarsniglar; hur de såg ut runt näbben tänker jag inte beskriva), höns och kycklingar struttar omkring, och fåglarna kvittrar i den rymliga trädgården. Caféet gör verkligen skäl för sitt namn. Lugnet är påfallande i denna lilla oas, och stämningen är odelat positiv. Även om kakutbudet är begränsat (våfflor och endast våfflor) så är det verkligen värt att recenseras som ett café (om jag endast hade varit på jakt efter våffelcaféer så hade detta definitivt legat i topp, men ack …..). Våfflorna var precis så spröda som man kan önska, sylt och grädde delikat, kaffet underbart (Zoegas givetvis), och det blir ju inte sämre av att man vet att spelt (dinkelvete för er okunniga, mycket proteinrikt) ingår i våffelsmeten, i stället för vanligt vetemjöl.

Ett extra plus som måste nämnas är den extremt mysiga läshörnan, för övrigt den enda delen av kaféet som är under tak. Böcker och tidningar finns; här skulle jag kunna vräka mig i timmar utan att skämmas!

Mysig läshörna
Mysig läshörna
Lugn avslappad miljö

Lugn avslappad miljö

Allt som allt, ett mycket trevligt besök. Personalen lämnar inget övrigt att önska, och den som missar detta café i sommar har missat mycket.

Priser:

Kaffe med så många våfflor man orkar : 50 kr

Kaffe + en våffla : 35 kr

Recension:

 

Kaffe: 5

Porslin: 3

Miljö: 5

Personal: 5

Bakverk: 4

 

TOTALBETYG: 22

23 juni, Wivex konditori, Kävlinge

No comments »

dsc00176dsc00175

Ett anspråkslöst men fint gammaldags kafé mitt i Kävlinge.

Innan jag äntligen lyckades hitta dit var jag tvungen att missa ett annat omtalat ställe, Caféet Vidån i Lilla Ro mellan Furulund och Kävlinge. Trots alldeles utmärkta skyltar lyckades jag ta en omväg dit (jag tänkte antagligen lite för logiskt åter en gång), och väl framme konstaterade jag att det var STÄNGT (öppet onsdag, torsdag och lördag). Typiskt, jag som förra året lärde mig att caféer på landet ofta är stängda på måndagar.

Nåväl, väl framme i Kävlinge (ett stenkast bort) hittade jag ganska snabbt det café och konditori, som jag visste skulle finnas, Wivex, på Mårtensgatan. Detta ställe har gamla anor, åtminstone så långt tillbaka som 1928, då det hette Lihnérs. Det bytte enligt uppgift namn strax efter 2:a världskriget. Mer än så lyckades jag inte få reda på, men atmosfären från 40- och 50-talet fanns fortfarande kvar. Jag kom osökt att tänka på min amerikanske vän, som älskar gamla konditorier. Detta hade säkert varit i hans smak. Hemtrevligt och litet i ”sittavdelningen” med bara 4 bord, men helt OK.

Gammaldags, härligt!

Gammaldags, härligt!

Skyltfönster
Skyltfönster

 

Priserna: (otroligt låga)

2 kaffe + russinbulle + prinsessbakelse: 53 kr (!!)

Recension:

Kaffe: 4

Porslin: 4

Miljö: 4

Personal: 3

Bakverk: 4

TOTALBETYG: 19

20 juni 2009, Sjöbo kaffestuga

No comments »

Man känner sig faktiskt välkommen

Man känner sig välkommen!

Å andra sidan innebar detta enbart en omväg på 10 kilometer; inte mycket, tycker jag.

Väl framme får man verkligen lön för mödan. Ett underbart korsvirkeshus från 1700-talet, som har varit kaffestuga sedan 1985, välkomnar en med många sittplatser, både ute och inne.

Midsommaren till ära (tror jag) har kassörskan en Sverigedräkt (folkdräkt för oss vanliga dödliga) på sig (just det, vi är ju strax utanför Sjöbo, noterar jag återigen). Väldigt trevligt bemötande, på min ära.

Inredningen känns riktigt skånsk (det hade i och för sig varit lite småkonstigt med kåtor, renar och slidknivar, det medges, men ändå), och gässen lyser inte med sin frånvaro. Något som lyser är de små trevliga lampetterna på väggarna. Jag kan inte hjälpa det, men jag gillar lampetter med kristaller (Du behöver inte hjälpa det! säger en av mina reskamrater, och det kan hon ju ha rätt i).

Något som också lyser är den lilla utställningen av stråhantverk, skålar, folkdräkter m.m.

Nu till det viktiga (nog med småprat m.a.o.), kaffet och kakorna.

Detta är en av de få platser där man kan betala en viss summa, och sedan fika för glatta livet. Helt OK koncept enligt min mening, och till skillnad från andra kaffeställen i Skåne (inga namn, men det slutar på -lunda) är kakorna väldigt goda. Speciellt kanelbullarna måste berömmas. Snacka om hembakat! När det gäller kanelbullar är min bestämda uppfattning att de ska vara så onyttiga som möjligt för att bli riktigt goda, och smöret ska man inte snåla på. Sjöbo kaffestugas kanelbullar var, åtminstone denna midsommardag, av den rätta sorten. Endast jag själv har, i ögonblick av gudomlig inspiration, någon enstaka gång lyckats överträffa detta delikata bakverk.

 

Kaffe inkl. kakfat 60 kr

Kladdekaka 25 kr

Räksmörgås 55 kr

Skinksmörgås 47 kr

 

Recension:

 

Kaffe: 4

Porslin: 3

Miljö: 4

Personal: 5

Bakverk: 4

 

TOTALBETYG: 20

15 juni 2009, Bialitt kaffestuga, Gryttinge

1 comment »

Efter en intensiv regnvecka, där man undrade om man hade förflyttats till Weston (eller var det någon annan håla, där det aldrig regnar?) i England, som Bill Bryson skriver om i sin underbara bok Notes from a Small Island (rekommenderas!), kom man äntligen iväg på sin första dag på semestern. Givetvis stördes man av en ”idiot” från Lunds universitet, som ringde och störde. Gudskelov har man äntligen insett att en hemtelefon inte behövs, men mobilen kommer man ju inte undan. Nåväl, efter några timmars vilsamt slappande kom jag så äntligen iväg på årets första semesterdag. Kosan styrdes mot Bialitts kaffestuga i Gryttinge nära Trolleholm. Cykeln fick stanna hemma i dag, men den får skylla sig själv, den är inte i bästa form.dsc00148

Bialitt är väl i Skåne mest känt som ett TV-program från 60-talet (ni vet Ria Wägner, som vinkade baklänges, dåtidens Mat-Tina). När man kommer in i detta hus med anor från 1692 blir man förvånad över att man inte ser en stor lokal som man eventuellt skulle kunna känna igen från TV-serien. Men mycket riktigt, programmet spelades in i studio! Ytterligare en illusion som raserades alltså! Suck!

Mysigt är det däremot, fruktansvärt mysigt. Uteservering och många bordsplatser. Hemtrevlig personal, mysiga små rum att sitta i, gammal inredning. Ordet kaffestuga förpliktigar också; kaffet serveras i en termos, porslinet är helt perfekt (se bild) och kakutbudet begränsat. Det som fanns att äta var dessutom mycket gott, tekaka med ost och skinka (en fröjd för ögat), toast, kladdekaka och våfflor. Högsta betyg! Mycket humana priser.

Läckra bakverk

dsc00156

Härlig gammaldags disk

Kaffe 22 kr

Våffla med grädde 38 kr

Tekaka med ost och skinka 40 kr

Toast med ost och skinka 35 kr

Kladdekaka med grädde 20 kr

Bulle 15 kr

Recension:

Kaffe: 5

Porslin: 5

Miljö: 5

Personal: 5

Bakverk: 4

TOTALBETYG: 24