28 juli 2008, Kupan, Tomelilla

No comments »

Café Kupan och konditori Reimans, centrala Tomelilla

Anspråkslöst var ordet!

Anspråkslöst var ordet!

 

Recension av detta lilla café kommer så småningom.

Vid sidan om

Vid sidan om

28 juli 2008, Lövestads café

No comments »

Conditori och café i Lövestad, norr om Tomelilla

Detta ser ju öppet ut, eller?

Detta ser ju öppet ut, eller?

 

…men ack vad man kan bedra sig!

Det vet ju alla att den 28:e juli 2008 var en måndag, och då kan det ju inte vara öppet, vilket syns på bilden här nedanför:

Öppettider (suck!)

Öppettider (suck!)

         Alltså får vi inte veta just nu hur kaffet och kakorna var!

17 juli 2008, Fritidsbaren i Ystad

No comments »

Fritidsbaren, vid havet precis öster om Ystad

Ingvar hälsar!

Ingvar hälsar!

Skånes smörigaste kanelsnäcka?

Fullständig recension kommer så småningom.

Alldeles intill havet, jag lovar

Alldeles intill havet, jag lovar

                               

 

                                                    

Fint hus

Fint hus

17 juli 2008, Backagårdens café, mellan Kåseberga och Löderup

No comments »

Backagården, Östra Kustvägen 987, Löderup

Recension kommer så småningom.

Backagården skylt

 

Läcker paj

Läcker paj

                                       

Ovanligt grönt café

Ovanligt grönt café

14 juli 2008, Jakriborg

No comments »

Aningen godare, Jakriborg, Hjärup
Vid torget

Vid torget

Se recension 14 juli 2010.

Vackert möblemang

Vackert möblemang

12 juli 2008, Café Brevé

No comments »

Café Brevé, stora vägen mellan Höör och Sösdala

Svårt att missa

Svårt att missa

Precis bredvid en gammal gravplats, där det har funnits boplatser sedan kanske 3.000 år tillbaka, ligger ett pittoreskt litet café i en gammal stuga. Cafét startade inte förrän 2003, men tycks redan ha skaffat sig en trogen kundkrets. Okej, läget kunde varit sämre; det är lite svårt att ta miste på att det ligger där det ligger, precis bredvid stora vägen.

Inte så dumt

Inte så dumt

           

I någons trädgård

I någons trädgård

12 juli 2008, Trädgårdscaféet i Höör

No comments »

Vy från trädgården

Vy från trädgården

 

 

Gammalt fint hus

Gammalt fint hus

10 juli 2008, Sjögården

No comments »

 

Sjögårdens kaffestuga, vid Vombsjön

 

 

 

Alldeles intill vägen

Alldeles intill vägen

Gammalt hus

 

 Om man cyklar från Lund, med sikte på Vombsjön, finns det flera vägar att välja. Det känns som om jag denna dag valde den optimala (snälla, säg inte ultimata, jag vet att det är tillåtet, men det ordet kommer från engelskan och betyder något annat, som jag inte tänker förklara här), i alla fall med tanke på vädret och naturupplevelserna.  

Just på denna sträcka känns Skåne ganska platt, något som vi annars vet är en ren myt, eller hur?

Jag cyklade nämligen via Södra Sandby, Tvedöra (caféet vid sjön ni vet), förbi Krankesjön, över Vombs ängar, genom byn Vomb, och till sist rakt norrut längs med Vombsjöns västra strand. Allt som allt en härlig cykeltur på cirka 3 mil. Det är nog det jag gillar mest med att cykla (i fint väder), den underbara frihetskänslan och ensamheten.

Just vid nordvästra hörnet av Vombsjön ligger den underbara lilla kaffestugan Sjögården. Exakt hur gammalt huset är vet man inte, men det byggdes före 1850. Huset har dock bara använts som kaffestuga sedan 1977, och den nuvarande ägaren har varit här i ungefär 14 år.

En av de fascinerande sakerna med detta ställe är att man inte ska gå in och beställa. Man sätter sig ute i trädgården, vid anständig väderlek, och väntar på att något ska hända. Efter en stund materialiserar sig en trevlig person, som ger ett riktigt hovmästarintryck (ni vet, handduk över armen), och tar beställningen. Ganska lätt att bestämma sig; fanns våfflor och kakfat. Förresten, ägaren upplyste mig om att kaffestugor bara finns i Skåne. Kan det vara så?  Vad säger läsarna? Jag har ingen aning, men det låter fullt plausibelt

Nu till det viktiga: Kaffet serverades i en perfekt liten mässingskanna, alldeles nybryggt, 2 ½ koppar. Så ska det se ut! Även våfflorna var givetvis helt pinfärska, och helt perfekta. Högsta betyg.

Läckert kaffebord

Läckert kaffebord

Mysig skånegård

Mysig skånegård

Kaffe och våffla: 45 kr. Kaffe och kakfat: 45 kr.

Recension:

Kaffe: 5

Porslin: 5

Miljö: 5

Personal: 5

Bakverk: 4

TOTALBETYG: 24

4 juli 2008, Thulins konditori

No comments »

Thulins konditori, Storgatan 5, Simrishamn

Thulins, exteriör

Thulins, exteriör

Mitt i Simrishamn, väldigt nära hamnen, finns ett klassiskt café, ett riktigt fynd. Simrishamnare tänker säkert: ”Det är väl inget märkvärdigt, det känner väl alla till!”, men för mig, som har varit i denna idylliska stad på Österlen flera gånger, är detta ändå helt nytt.

Ett av mina absoluta favoritställen under denna sommar.

Konditoriet bildades redan 1910 (snacka om att åka hit sommaren 2010 till 100-årsjubiléet; ser redan fram mot det!), och jag tycker nog att man känna historiens vingslag här. Inredningen är gammaldags och helt underbar, se bilder. Det blev inte sämre av att jag just denna dag råkade fika samtidigt som en Bornholmare i 70-årsåldern.

En trevlig Bornholmare

En trevlig Bornholmare

Kul; det är faktiskt så att en Bornholmare pratar som en skåning som försöker prata danska (eller möjligtvis tvärtom). Han hade kommit med båten på förmiddagen, och åkte hem redan samma kväll, antagligen ungefär som Helsingborgare åker till Helsingör.

Det lustiga är att detta ytterst tillfälliga sammanträffande ledde till att jag för första gången i mitt liv (äntligen) kom till Bornholm, en underbar ö i Östersjön, som jag inte tänker recensera här. Det är en helt annan historia.

Tillbaka till Thulins. En fullständig redogörelse för alla delikata bakverk är tyvärr inte möjlig. Det enda jag själv kunde konsumera denna gång var en budapestbakelse, men den var å andra sidan helt perfekt.

Recension:

Kaffe: 4

Porslin: 4

Miljö: 5

Personal: 5

Bakverk: 5

TOTALBETYG: 23

3 juli 2008, Tvedöra

No comments »

Tvedöras café, mellan Södra Sandby och Torna Hällestad

Öppnade 2007.

Plötsligt i Tvedöra

Plötsligt i Tvedöra

Detta kafé (om det nu kan kallas det) måste vara ett av de minsta i Skåne, men å andra sidan ett av de mest charmerande (och överraskande). Hade det inte varit för den traditionella kaféskylten vid vägkanten så hade jag garanterat cyklat förbi, intet ont anande, förvissad om att detta helt enkelt var en vanlig enkel bakgård, med en anspråkslös husvagn och två enkla plastbord med vidhängande plaststolar. Som man kan bedra sig!

När jag närmade mig det presumtiva kaféet fick jag syn på en handskriven skylt, på vilken det stod präntat: ”Ring på den lilla klockan. Är i det bakre huset. Kommer snart.” Mycket riktigt. Efter en liten stund materialiserade sig ägarinnan till detta lilla café. Hon berättade att hon var konstnär, bodde i boningshuset vid sidan om, hennes föräldrahem. För ett år sedan hade hon öppnat detta lilla kaffeställe, med tanke på att det faktiskt passerade en hel del människor här. När jag frågade hur det kunde komma sig (själv hade jag hamnat här av en ren impuls i dag) fick jag min andra stora överraskning; ”Jo, folk passerar ju här på väg ner till sjön!”. Sjön? tänkte jag,  i själva verket med flera frågetecken än jag orkar skriva. ”Ja, det ligger en sjö här bredvid!” Med tanke på att jag befann mig på till synes plan mark, och inte direkt på en kulle eller så, kan jag inte påstå att min förvåning minskade nämnvärt. Men sant var det, vilket jag givetvis var tvungen att undersöka på vägen hem. Mycket riktigt, en inte alls oäven insjö, med badbrygga och allt, öppnade sig för mina ögon efter bara 100 meters promenad genom några skumma buskage, som jag tror kallas för vegetation (eller något dylikt). Men detta är ju en helt annan historia; om ni tror att ni har hamnat i programmet ”Mitt i naturen” eller något liknande så har ni grovt misstagit er.

   Kaféet var ju tvunget att testas. Eftersom vädret var strålande blev detta en minnevärd upplevelse, ungefär som att dricka kaffe på någons bakgård. Kakutbudet var inte heller det största, men herregud vad kan man begära!? Charmen var desto större.

Cafébord de luxe

Cafébord de luxe

Sällsynt hund (vad var det nu för ras?)

Sällsynt hund (vad var det nu för ras?)

 

 Kommentarer före recensionen:

Kaffe: Gott, lagom starkt. Serverat ur termos, vilket gjorde att garvsyran lyste med sin frånvaro.

Porslin: Plast. (tja, vad säger man?)

Kakor: Utbudet magert. Kanelbullarna gamla; jag slapp betala. Hedervärt (jag hade inte märkt något). Småkakor för övrigt. Ungefär som om man får oväntat besök hemma,och råkar ha en del köpekakor hemma, ni förstår kanske vad jag menar.  

Priser: Superbilligt. Kaffe, bulle, småkaka: 15 kr. Påtår gratis.

Personal: Den kontakt som man automatiskt får med ägarinnan, efter att ha upptäckt ett café som det här, måste bara ge högsta betyg.  

Recension:

 Kaffe: 3

Porslin: 1

Miljö: 4

Personal: 5

Bakverk: 2

TOTALBETYG: 15