26 juni 2008, Hollandia i Malmö

2 comments »

Hollandia konditori och café, Södra Förstadsgatan 8, Malmö

Hollandia, mitt i vimlet

Hollandia, mitt i vimlet

Usch så vackert!

Usch så vackert!

Beläget centralt i Malmö har vi ett verkligt klassiskt kafé, som känns lite överklass (varför får man inte fotografera?) och är åt det dyra hållet. Om man sitter inomhus känner man sig som om man vore förflyttad till den engelska societeten på 1800-talet (inte helt fel i och för sig). Alltså sätter man sig utomhus, om möjligt är. Har man tur, kan man råka få syn på Thomas Öberg i Bob Hund. (Hoppas han inte misstycker, min son är en stor fan.) Annars har konditoriet ända från 1903, och man lär vara Malmös äldsta konditori. Namnet är lite kul; på 50-talet möblerade man med holländska möbler.

Ibland har man tur

Ibland har man tur

Recension (före betyget): 

Kaffe: Gott. Ingen garvsyra här.

Porslin: Perfekt. Klassiskt. Fint. Kopp + tallrik.

Kakor: Utbudet väldigt stort, många läckra tårtor. Hur gott som helst. Jordgubbsmoussetårtan var mycket fräsch och somrig, med mandelbotten.

Priser: Höga. Kaffe: 32 kr. Ostfralla: 14 kr. Wienerbröd (stort): 28 kr. Jordgubbsmousse-tårtbit: 43 kr. Påtår gratis (fattas bara).

Inredning: Väldigt fint inomhus, nästan för vackert. Ljust och fint. Måste ses.

Mysighet: Stor.

Läge: Centralt i Malmö, vid Södra Förstadsgatan. Ingen utsikt.

Läckert!

Läckert!

Betyg:

Kaffe: 5

Porslin: 5

Miljö: 4

Personal: 4

Bakverk: 5

Totalbetyg: 23

22 juni 2008, Mariacaféet

No comments »

 

Mariacaféet, Stortorget 15, Ystad

 

 

 

 

 

 

 

Traditionellt café

Traditionellt café

 

 

 

 

 

En regnig sommarsöndag i juni styrde jag kosan till Ystad; fråga mig inte varför. Beläget mitt i Ystad City var det inte speciellt svårt att hitta. Vid mitt besök var kaféet bl.a. befolkat av några urinvånare (gissar jag) från Ystad. En del av deras kommentarer till den stackars servitrisen, som var ensam denna sena söndagseftermiddag, var ganska plumpa: ”Stänger du snart? Vi kan stanna kvar och hjälpa dig att låsa (he-he)!” eller ”Måste du redan stänga? Varför har du så brått hem? Du har väl ingen pojkvän?”.

Kanske var det jag som överreagerade, de menade så klart inget illa, men det kändes för mig lite obekvämt, kanske också för servitrisen, även om hon också svarade för sig. Nåväl, vän av ordning slapp gripa in denna gång, och bli ovän med urinvånarna.

Två spanjorskor (tror jag) lämnade lokalen ganska snabbt, hade varit spännande att prata med dem. Å andra sidan, hur lätt är det att inleda konversation med två kvinnor utan att känna sig som en idiot och tönt? Inte alls lätt kan jag berätta.

 

Trevlig exteriör

Trevlig exteriör

Recension: (22 juni 2008)

Kaffe: Väldigt gott. Man skröt med Walters kaffe här, lite unikt.

Porslin: Perfekt. Klassiskt.

Kakor: Utbudet ganska skralt, ingen specialitet. Även mackor. Inga tårtor eller brownies.

Priser: Ganska billigt. Kaffe: 18 kr. Ostfralla: 15 kr. Biskvi: 15 kr. Påtår gratis.

Inredning: Ganska traditionellt. Ljust, ordinära kafébord och soffor.

Mysighet: Medel. För många tomma väggytor.

Läge: Centralt i Ystad, vid torget. Stortorget 15. Ingen utsikt.

Kaffe: 4

Porslin: 5

Miljö: 3

Personal: 4

Bakverk: 3

TOTALBETYG: 19

 

18 juni 2008

No comments »

Fahlmans conditori    

Helsingborg

 Fahlmans centrala Helsingborg  Fahlmans centrala Helsingborg

Har funnits i dessa lokaler sedan 1921. Huset är dock sedan 1804. Konditoriet grundades av Georg Fahlman. Känt för sin speciella ”Fahlmans special”, en nötmarängkaka med smörkräm. (Mums)

 

Recension:

 

Vacker kopp eller hur?

THE kaffekopp

Porslin: Helt perfekt. Klassiskt fat med vacker kopp. (se bild)

Kakor: Utbudet mycket stort, såg mycket gott ut. Tyvärr lyckades jag enbart inmundiga en räksmörgås, som dock var fantastiskt god och mycket fräsch. Kan verkligen räkorna ha varit handplockade samma morgon? Man undrar.

Priser: Ganska häftiga. Räksmörgås: 69 kr. Kaffe: 24 kr. Påtår gratis.

Inredning: Mycket stilrent, klassiskt, fina målningar på väggarna, kristallkronor. Möblemanget ganska klassiskt, men fint.Trevligt.

Mysighet: Lite för fint för att vara riktigt mysigt, men mycket fin miljö.

Läge: Centrala Helsingborg, nedanför Kärnan. Ganska nära havet, dock ingen utsikt

 

 Räkmacka, delikat

Kaffe: 5

Porslin: 5

Miljö: 4

Personal: 4

Bakverk: 5

TOTALBETYG: 23

 

  

 

 

Kafferepet (Signe Bergqvists)

 

Har funnits sedan 1889. Ett mycket anrikt konditori. Beläget på Drottninggatan 17, mitt i centrala Helsingborg.

Ett riktigt vackert kafé.  Vackert fönster, Kafferepet    Hyfsad interiör  Hyfsad interiör.

                                     

Recension:

 

Eller hur!

Flott eller hur!

Porslin: Tyvärr cisterner, ett klart minus.

Kakor: Utbudet ganska traditionellt, ingen specialitet. Finns dock både smörgåsar och tårtor. Mycket gott wienerbröd, all heder åt detta.

Priser: Ganska normala. Wienerbröd (sylt/vanilj): 17 kr. Kaffe: 22 kr. Påtår gratis.

Inredning: Mycket stilrent, klassiskt, fina tavlor. Möblemanget mycket kaféaktigt och fint.

Mysighet: Mycket stor. Väldigt fin kafémiljö. 

Läge: Centralt i Helsingborg, på Drottninggatan. Ingen utsikt.    

Kaffe: 4

Porslin: 3

Miljö: 4

Personal: 4

Bakverk: 3

TOTALBETYG: 18

 

 

 

Ebbas fik           

 

 Bruksgatan 20, Helsingborg.

Öppnade 1997. Har snabbt blivit ett riktigt inneställe mitt i centrum i Helsingborg. Inte svårt att förstå varför.

Har tre gånger utsetts till årets café i Helsingborg.

Ett kafé helt i amerikansk 50-talsstil, fantastiskt! Bensinpump, filmaffischer, varuautomat, gamla flaskor av alla slag, vinylskivor, böcker, stringstolar, 50-tals-TV m.m.

Man undrar dock varför man inte får ta kort av dessa underbara detaljer?

(Förresten, visst måste det vara så att om man råkar ta ett kort av misstag, eller möjligtvis av okunskap om detta förbud, att man inte kan avtvingas detta kort och att det inte finns något allmänt förbud mot att ta fotografier? Det som kan hända är givetvis att man kan bli utvisad ur lokalen, man är ju trots allt på någon annans territorium, men i övrigt?)

 

Recension:                     

 

Coca cola

Coca Cola

Porslin: Traditionellt, men helt OK.

Kakor: Utbudet sensationellt, med flera specialitéer.

Priser: Ganska normala. Wienerbröd (sylt/vanilj): 17 kr. Kaffe: 22 kr. Påtår gratis.

Inredning: Mycket stilrent, klassiskt, fina tavlor. Möblemanget mycket kaféaktigt och fint.

Nacka

Nacka

Läge: Centralt i Helsingborg, på Drottninggatan. Ingen utsikt.

 

 

 

Kaffe: 4

Porslin: 4

Miljö: 4

Personal: 5

Bakverk: 5

TOTALBETYG: 22

Juni 2008

No comments »

16 juni (måndag)

 

   Första dagen på semestern (härligt!) kunde ha börjat bättre. Fylld av föresatser och optimism och utrustad med min lilla väska och de utensilier som skulle kunna behövas för en eftermiddagsutflykt (se planering) cyklade jag mot stationen utan att ha en aning om vart jag skulle ta vägen. För att uppmuntra mig tyckte vädergudarna att det var lämpligt med lite åska och regn, som alltså inledde dagen. Även när jag var på väg till stationen var vädret synnerligen tveksamt, vilket dock inte förskräcker någon med vikingablod i sina ådror. (däremot påverkade det mig ganska kraftigt, men konstigt nog kom jag iväg i alla fall)

   Att jag dessutom mötte en arbetskollega på vägen ner till Lund City, dymedelst tvingandes prata lite jobb, gjorde kanske inte saken bättre. Det konstiga var emellertid den information jag fick vid detta samtal; en annan kollega hade ganska nyligen skrivit just en bok om caféer i Skåne. Öööhhh??? Vad är detta? Försöker någon på ett fint sätt tala om för mig att mitt projekt är helt onödigt och redan genomfört? Givetvis inte, men jag måste erkänna att tanken slog mig (som på huvudet). Jag blev dock lite uppmuntrad av att jag senare inte hittade denna omnämnda bok på Stadsbiblioteket, alltid något. Efter att ha skakat av mig jobbvibrationerna fortsatte jag dock tämligen oberörd, tog tåget till Malmö, fortfarande funderandes på vart jag skulle ta vägen. Inköpte två härliga nya sommarkort från Skånetrafiken, endast 450 kr styck och gällande i två månader, 15 juni till 15 augusti. Vilken underbar uppfinning! Blev däremot lite överraskad när jag förstod att min fina nya cykel inte betraktades som en person, utan var tvungen att köpa en egen biljett, visserligen halvt pris, men ändå. Nåja, man kan inte få allt, livet är fullt av hårda slag, detta var bara ett i mängden. Cykeln fick alltså i dag stanna hemma.

Kust café i Falsterbo

Kust café i Falsterbo

 

 

 

   På tåget till Malmö planerade jag nu resten av dagen. Min längtan stod till söderns inbjudande sandstränder, jag valde mellan Ystad och Falsterbo, det råkade bli det senare. Tågresan till Malmö var också lite illavarslande, sittplatser fanns inte att uppbringa, toaletten fungerade inte (kan man i och för sig skita i, tänkte jag smått underfundigt), och den enda ståplats som jag kunde få tag på var belägen precis vid toaletten, vilket i och för sig var helt OK, eftersom den ändå inte fungerade. Dessutom är jag van från mitt arbete, där mitt rum är beläget precis vid toaletten (tack, Joe the Hun). Som gammal van tågpendlare under 11 år låter man sig dock inte påverkas av sådana världsliga petitesser.

   Väl framme i Malmö tog jag en gul buss (av vilka det finns många runtom i Skåne) med destination Falsterbo. Försiktig som jag är, och varnad av de olycksbådande varsel jag redan hade fått, frågade jag busschauffören: ”Vart kör du?”, och fick det skojfriska svaret ”Hem!”. Det normala fyndiga svaret hade såklart varit ”OK, jag hänger på!”, men eftersom han inte alls var min typ så hade det känts helt fel. Varför utgår man förresten från att en busschaufför ska vara en man (erkänn bara, ni hade ingen tanke på att det skulle kunna vara en kvinnlig busschaufför)? När jag tänker efter så måste jag nog också erkänna att jag inte gillar män över huvud taget, eventuellt som vänner, men det är allt. Alltnog, efter att ha övertygat mig om att chaffisen verkligen hade för avsikt att köra till Falsterbo så hängde jag på.

Cool gul tomte i antenn

Cool gul tomte i antenn

 

 

 

   Vilket café skulle jag då besöka och vilka fanns det att välja på, undrar man? Jag hade faktiskt ingen aning (härligt att inte planera för mycket, tänker jag) och började leta på Internet efter något intressant. Att kunna sitta på en buss och googla efter caféer måste väl ändå ses som en verklig teknisk landvinning. Endast ett café dök upp på mobilen, Kust Café mitt inne i Falsterbo City, vilket visade sig vara mycket besökvärt. Mer om detta inom kort.

   Väl framme i Falsterbo ställdes jag inför svåra val; vilken hållplats låg närmast stranden och hur tog man sig lättast dit? Jag valde att gå av vid Falsterbo strandbad, vilket väl låter ganska adekvat i sammanhanget, åtminstone om man har som föresats att ta en promenad vid stranden innan den åtråvärda fikastunden. Väl avstigen vid denna hållplats mitt inne i skogen (kändes det som) ställdes jag inför nästa svåra val: Åt vilket håll ligger havet? Trots att jag faktiskt är kapabel att tänka ut ungefär åt vilket håll som det kända väderstrecket söder ligger (t.o.m. utan att blanda in myrstackar och andra suspekta friluftstrick) kändes som att det inte hjälpte ett dyft. Hur skulle jag kunna veta vilken sida av Falsterbo City jag var på, väl medveten som jag var om att Falsterbo ligger på ett näs. Hur skulle detta gå? Jo, som vanligt när jag ställs inför två valmöjligheter vet jag att det alltid slutar på samma sätt, jag väljer fel. Det måste vara så, har jag efter många års erfarenhet insett, att det finns en lag som antagligen gäller bara för mig, när jag ska välja mellan två eller flera saker, jag väljer alltid fel. Så även denna gång, givetvis. Efter att ha spekulerat länge och väl över vilken skogsstig som ledde till havet, och helst inte genom ett militärt övningsområde, som det tydligen dräller av utanför Falsterbo, bestämde jag mig till slut för en väg som efter en stund ledde rakt in i ett campingområde. Efter en halvtimmes totalt onödig promenad hittade jag till slut fram till stranden, givetvis längs den väg som jag hade kommit till direkt när jag steg av bussen. Håhå jaja, som det kan bli.

   Gudskelov spelar inget sådant någon egentlig roll, särskilt eftersom den efterföljande strandpromenaden visade sig bli helt fantastisk. Plötsligt blev vädret mycket bättre, molnen skingrades som genom ett mirakel, och trots blåsten blev detta en väldigt behaglig promenad.

   Till slut kom jag då fram till Kust Café, som visade sig vara ett väldigt hemtrevligt café, trots att det befinner sig i Falsterbo (vad jag nu kan mena med det?). Jag återvände väldigt nöjd med dagen vid halv 8 till Lund, denna första trevande dag på min caféodyssé.

Mysig interiör, från ett annat håll

Mysig interiör, från ett annat håll

 

Mysig interiör

Mysig interiör

RECENSION:

Kust Café

 

   Detta café öppnade år 2002. Beläget mitt i centrala Falsterbo, men dock inte speciellt nära havet, har man lyckats åstadkomma en genuin atmosfär (Falsterboatmosfär? Har ingen aning.), mycket avslappnad, lite ”laidback” (om man nu får använda det ordet på svenska) och framför allt med ett alldeles eget kakutbud, inte våldsamt stort, men naggande gott. Inredningen är personlig, ganska olikt ett klassiskt café. Man serverar även mat.

 

Recension:

 

Kaffe: Helt OK, lagom starkt, ingen garvsyra.

Porslin: Tyvärr vanliga cisterner.

Kakor: Morotskakan mycket god, vacker med mycket valnötter som dekoration. Chokladbiskvin var underbar och mycket chokladig.

Priser: Ganska häftiga. Morotskaka: 43 kr. Chokladbiskvi: 20 kr. Kaffe: 20 kr. Påtår gratis.

Inredning: Personlig, många soffor och kuddar. Korgstolar. Trevligt.

Mysighet: Stor.

Läge: Tyvärr ingen havsutsikt. Centralt i Falsterbo.